HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A kulcsmomentum a magány.

A rendszeres kokainhasználat nemcsak a memóriára és a figyelemre, hanem a társas készségekre is hatással van: az érintettek kevésbé empatikusak, kapcsolataik felületesebbek.

A közelmúltban végzett egyik svájci vizsgálat magyarázatot kínál e jelenségre. Katrin Preller pszichológus és munkatársai alapvető társas feladatokra adott reakciókat elemezve derítették ki, hogy a kokainfogyasztóknak a szociális érintkezés és elismerés csekélyebb örömforrás, mint a szerrel nem élő átlagos népességnek.

Ez segítheti annak megértését is, hogy a kokainisták miért nem állnak le a szerrel a súlyos szociális következmények (családi problémák, barátok elvesztése) ellenére sem.

Mivel pedig a pszichoterápia fontos tényezője a társas elismerés, a siker érdekében a kokainfüggők kezelésébe be kell emelni a szociális készségek fejlesztését – következtet Preller.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, melynek témája az egymásra hatás, befolyásolás, manipulálás. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Hogyan küzdjünk meg az élet nehézségeivel? című könyvet. Aktuális lapszámunkat itt meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!