HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

És segíthet jobban megismerni az agy egyik érzelemközpontját.

A marihuána használói gyakran indokolják a szer szorongáscsökkentő hatásaival a fogyasztását. Egy új felfedezés ad élettani magyarázatot a beszámolóikra.

Eszerint az agy egyik fontos érzelemközpontjában, a szorongás szabályozásában és a stresszreakcióban kulcsszerepet játszó amygdalában kannabinoid (a kannabiszszármazékok hatóanyagát, a THC-t felfogó) receptorok is találhatók.

Az amerikai Vanderbilt Egyetem kutatói, Sachin Patel és Teniel Ramikie vezette nemzetközi csoportnak a Neuron című rangos folyóiratban publikált vizsgálati eredményeiből fény derül azonban másra is. Többek között arra, hogyan termel és szabadít fel ez az agyterület endokannabinoidokat, az agyat a THC hatásaihoz hasonlóan befolyásoló természetes vegyületeket.

Mint Patel rámutatott, mindez nagyban hozzájárulhat annak megértéséhez, hogyan hatnak a viselkedésre a kannabiszszármazékok, és alapjaiban változtathatja meg ismereteinket az amygdala sejtszintű működéséről.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az egymásra hatással, befolyásolással, manipulálással foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Hogyan küzdjünk meg az élet nehézségeivel? című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!