HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Még a „járókelő közömbösségének” nevezett pszichológiai hatást is felülírhatjuk.

A meditációval kapcsolatban általában a testre és az agyra gyakorolt kedvező hatásokra összpontosít a szakirodalom. A Psychological Science című folyóiratban nemrég ismertetett egyik kutatás azonban fókuszt váltott: arra kereste a választ, miként hat a technika a személyközi viselkedésre.

A bostoni Northeastern Egyetem pszichológusai, David DeSteno és munkatársai nyolc héten át tartottak meditációs gyakorlatokat önkéntes vizsgálati személyeknek.

Majd olyan helyzetben tesztelték viselkedésüket, ahol két színésszel együtt várakoztak, amint megjelent a színen egy harmadik személy, akinek – szintén szerepe szerint – erős fájdalmai voltak.

A két beavatott látványosan közömbös maradt, akárcsak a meditációs oktatásban részt nem vett kontrollszemélyek 85 százaléka. A vizsgálati személyek esetében azonban sokkal nagyobb volt az együtt érzők aránya: közülük minden második segített a szenvedő emberen.

Az amerikai kutatók ebből arra következtettek, hogy a meditáció felülírhatja a közismert, a „járókelő közömbösségének” nevezett pszichológiai hatást.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!