HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Épp csak elutazott a Mikulás, jön a karácsony, a túlhajszoltság, a túlköltekezés, hogy sikerüljön széppé, gazdaggá varázsolni a gyerekek ünnepét. Hogyan érdemes ajándékot vásárolni a kicsiknek? Deliága Éva gyermekpszichológus írása.

Az ajándék tegye lehetővé, hogy...

1. Ne szigetelődjön el vele a gyerek

Szomorú tapasztalata a szülőknek, hogy a rég áhított playstation, számítógépes játék vagy okostelefon mit tud okozni: magába forduló, internet- vagy számítógépfüggő gyereket, akivel naponta közelharcot kell vívni, hogy limitálni lehessen a „kütyükkel” töltött órák mennyiségét.

2. A gyermek a fantáziáját, kreativitását használhassa

Tehát nem nagyon konkrét, csak egyféle dologra használható játékot érdemes venni, hanem viszonylag semlegesebb valamit, amit éppen ezért változatos formában lehet használni. A népszerű mesefigurák vagy akcióhősök gyakran a mese utáni rajongás elmúltával a játékoskosár alján végzik, hiszen nem sima állat vagy emberfiguráról van szó, hanem egy bizonyos karakterről, amit az alkotók meghatározott tulajdonságokkal és képességekkel ruháztak fel. Amellett, hogy a neves márka, jogvédett név miatt ezek a figurák drágábbak is, sajnos rövid népszerűségük és a tapasztalat azt mutatja, hogy korlátozzák a gyerekeket fantáziájuk kiélésében. Egy sima mackó vagy baba sokkal hasznosabb ötlet.

3. A gyermek érdeklődési körébe illeszkedjen

Ha a szülő olyan ajándékot vásárolna, mely eltér gyereke érdeklődésétől, általában akkor csinál ilyet, ha a saját kiéletlen vágyai kerekednek felül, vagy ha igen erőteljes célzással valamilyen irányba terelni igyekszik csemetéjét. Erre a célra nem a meghittséget sugárzó karácsony a megfelelő alkalom. A sportoló gyerek ne ilyenkor kapjon gitárt, mert apukának saját zenekara volt a gimiben, és a duci kislányt se balettruha várja a fa alatt, ha amúgy nem szeret táncolni. Szerencsésebb év közben megismertetni a gyerekeket egy új területtel, és inkább közös élményekkel terelni az érdeklődését.

4. Tartós lehessen

Sajnálatos tapasztalat, hogy egyes játékok még 24 órát sem bírnak ki, ami nagyon bosszantó. A szülőnek is, aki pénzt adott ki érte, de a gyereknek is, aki örült neki, ám a normál strapát sem bírta ki a játék. Ezért érdemes inkább a kicsit drágább, de garantált minőségű játékot választani.

5. Egy kézen összeszámolható mennyiségű legyen

Az egyik legrosszabb trend, hogy gigantikus mennyiségű édességet és ajándékot kap a gyerek decemberben. Így alakulhat ki az a hamis elvárás, hogy a következő évben még szebbet, még többet kell kapnia. Érdemesebb inkább pénzt kérni az ajándékozni kívánó rokonoktól, hogy a szülő választhassa ki azt a két-három tartósabb, jobb minőségű játékot, amire gyermekének tényleg szüksége van.

Bármiből képes fantáziája segítségével játékot varázsolni
©

És mi legyen az ajándék?

Aranyszabály, hogy a gyermek korának és érdeklődésének megfelelő, minőségi játékot válasszunk. Érdemes kiválasztani, hogy gyermekének melyik típusú játékok valók.

Konstruktív játék: puzzle, építőjáték, golyópálya

A fakockás vagy összeilleszthető játékokat már másfél éves kortól ajánlom, és vannak gyerekek, akik tökélyre fejlesztik építési technikájukat. Szerencsére ezzel a jelenséggel a játékipar is tisztában van, így még 14 évesek számára is kapható összerakós építőjáték, és a puzzle-knél is számítanak a lelkes tinikre, akik akár órákat is eltöltenek a szinte egyszínű 1500 darabos puzzle kirakásával. A golyópálya, ahol látni lehet, hogyan gurul le a golyó, és a pályát át lehet variálni, nagyon népszerű már négyéves kortól. A nagyobb gyerek is örömét lelheti egy komplexebb pálya építésében, ahol a fizika törvényszerűségeivel is megismerkedhet. A gyermekkel együtt játszva a felnőtt törekedhet arra, hogy nem irányító módon, de bekapcsolódjon az építésbe, és sarkallhatja arra gyermekét, hogy az építési instrukciótól eltérő, kreatív, egyedi, új alkotást hozzon létre.

Szabályjáték: társas, kártyajáték, memóriakártya, logikai játék

A nagy ovis és kisiskolás korosztály érdeklődési köre a szabályjáték. A kicsiknek fejleszti azt a képességét, hogy a dobókockát használni tudják, kivárják a sorukat, és betartsák a játék szabályait. A nagyobbaknál óhatatlanul is fejlődik a kudarctűrő képesség, hiszen a vereség elviselését tanulni kell. Ehhez a típusú játékhoz jelen kell lenni: a gyermek nem fogja tudni vele saját magát elfoglalni, játszópartnerekre lesz szüksége.

Szerepjáték kellékek: figurák, babák, játékállatok, bábok, használati, berendezési tárgyak, játékház

Ez a fajta játék adja az egyik legnagyobb terepet a kreativitás kiéléséhez. Figurákkal, bábokkal vagy babákkal játszva a gyermek megjelenítheti belső világát, utánozhatja a felnőttek világából ellesett dolgokat, különböző szerepekben kipróbálhatja saját magát. Nagy előnye, hogy bármi játékká, kellékké változhat! A kiürült gyógyszeres fiolából orvosi táska vagy konyhai eszköz válhat, a kötéldarab lehet a vontatókötél a matchboxoknak, a kék anyagdarab tóvá változhat vagy éppen királyi palásttá. A szerepjáték kétéves kortól egészen 12 éves korig elkíséri a gyerekeket, számtalan örömöt és szerepkipróbálási lehetőséget adva.

A közös élmény teszi felejthetetlenné az ünnepet
©

Kreatív alkotó játékok: kézműves dolgok, pl. gyurma, festék, gyöngy

Egyes gyerekeknek igényük van az alkotásra, és elmélyülten képesek figyelni munkájukra. Szerencsére a papír- és kreatív hobbiboltok széles kínálata biztosítja, hogy igazán szép, mutatós és igényes alkotások születhessenek. Az ilyen érdeklődésű gyermek számára az alkotáshoz szükséges kellékek is ajándéknak számítanak, amelyekből aztán ő készít apró tárgyakat, díszeket, ajándékokat.

Sporteszközök: Korcsolya, szánkó, görkori, roller, labda

Tuti befutó, mivel a legtöbb gyerek imád mozogni. Sosem lehet elég labda otthon! Egy új eszköz elsajátításának öröme számtalan vidám percet okozhat. Érdemes odafigyelni rá, hogy a gyermek napirendjében télen is legyen helye a sok mozgásnak.

Könyvek: Textil- vagy vízlepergetős, kemény könyv, matricás ragasztós, képes mesekönyv, gyermekkönyv

A könyv kiváló alternatíva, hiszen olvasás közben a gyermek használja képzelőerejét. Igyekezzen úgy könyvet választani, hogy a gyermek érdeklődjön aziránt a kötet iránt, és szeressen olvasni vagy képeskönyvet nézegetni.

Saját kézzel készített ajándék: sátor lepedőből, babaház kartonból, kézzel készített könyvecske, festmény, gipszfigura, kötött mellény

A home made ajándék értékét fokozza, hogy egyedileg, személyre szabottan készült. Ez sokkal inkább megragadja az ünnep lényegét, mint a boltban vásárolt holmi.

Ne feledje, hogy az együtt töltött idő, a jó hangulatú, közös élmény teszi felejthetetlenné az ünnepeket. Ez sokkal inkább az odaforduláson és a jelenléten, semmint az anyagi javakon múlik.

És legvégül: Ne legyen csalódott, ha kisgyereke mégis inkább a csomagolópapírral vagy a kiürült üdítős flakonnal játszik a legszívesebben. Fogja fel úgy, hogy gyermeke kreatív, bármiből képes fantáziája segítségével játékot varázsolni – annál inkább nincs szükség irreálisan drága, fölösleges játékokra az ünnepekkor.

Deliága Éva gyermekpszichológus honlapját itt, Facebook-oldalát pedig itt találja.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!