HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Az újév közeledtével fontos magunkat arra figyelmeztetni, hogy ne a megváltozhatatlan múltba révedjünk.

Az emberek egy része a jövőre koncentrál, mások hosszan leragadnak a múlt eseményeinél.

Wayne Hochwarter, a Floridai Állami Egyetem közgazdászprofesszora annak eredt nyomába, hogyan befolyásolja a dolgozók munkahelyi teljesítményét, stresszük szintjét és kapcsolatait ez a két szemléletmód.

A vizsgált 600 kétkezi és szellemi dolgozó 40 százaléka bizonyult jövőbe tekintőnek, 20 százalékuk a múlton rágódónak, a többieknél a kettő kombinációit találták.

A vizsgálat eredménye szerint a múlt feletti tépelődés kedvezőtlen munkahelyi kimenetekkel jár: jóval nagyobb, munkával összefüggő stresszel és lehangoltsággal, feszültebb munkatársi kapcsolatokkal, gyakoribb alvásproblémákkal és csökkent kezdeményezőkészséggel társul.

A múltban történtek átgondolása hasznos, mert a múlt hibáiból és eredményeiből tanulunk, ám a szerzők szerint bizonyos ponton túl el kell engednünk mind a negatív, mind a pozitív élményeket, és a jövőre kell koncentrálnunk, máskülönben az egészségünket kockáztatjuk.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!