HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Kanadai kutatók spirituális dimenziókba merészkedtek.

A tisztaság fogalmai sok nyelvben az erkölcsösség metaforái, és a test rituális fürdetése több világvallásban a lelki megtisztulás szimbóluma.

De vajon egyetemes pszichológiai jelenség-e a tisztaság és az erkölcs kapcsolata?

Attól függ, mit értünk egyetemességen – állítja Spike W. S. Lee, a kanadai Torontói Egyetem oktatója, aki holland és kínai kollégái segítségével végzett összehasonlító kutatást a témában. Nekiveselkedtek, és az összefüggést valamennyi vizsgált kultúrában meg tudták figyelni.

Tehát a legnagyobb kultúrákban a testi tisztaság valóban az erkölcsi feddhetetlenség metaforája.

Ugyanakkor azt is megállapították, hogy kultúránként más-más módokon fejeződik ki. Például míg a kelet-ázsiai résztvevők számára inkább az arc, az európaiaknak a kéz megtisztítása segítette a megbánást. A sajátos megtisztulási rituálék kultúránként eltérőek, és az egyes testrészek kulturális jelentése határozza meg, hogy az arcot vagy a kezet, esetleg a lábat érinti-e.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!