HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A krónikus stressz azonban még mindig ártalmas.

Az átmeneti stressz akár jót is tehet a szervezetnek, mivel megvédheti az öregedés hatásaitól azokat, akik amúgy nincsenek krónikus pszichés nyomás alatt – ezt a meglepő felfedezést tette a Kirstin Aschbacher vezette kutatócsoport a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetemen.

A kísérletben krónikus stressznek kitett, valamint stresszmentesen élő nőknek kellett beszédet tartaniuk szkeptikus közönség előtt, majd értékelni, hogy mennyire találták stresszesnek a feladatot.

A kutatók mérték továbbá kortizolszintjüket (stressz hatására e hormon szintje megemelkedik), illetve biokémiai mutatók alapján azt, hogy történt-e sejtkárosodás.

A krónikusan stresszel élők számára az extra megterhelés nagyon károsnak bizonyult: komolyabb sejtrongálódást okozott, mint a kontrollcsoportban.

Utóbbinál azonban váratlan összefüggésre bukkantak: enyhébb volt a sejtkárosodás azoknál, akik enyhén stresszesnek találták a feladatot, mint azoknál, akik számára az semmilyen terhet nem jelentett.

Ismét igazolódott tehát, hogy a krónikus stressz károsítja a sejtstruktúrákat, de az átmeneti stressz csökkentheti ezt a hatást, és bizonyos körülmények között segítheti az egészség megóvását.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!