HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A sikeres öregkor eléréséhez sokkal több rugalmasság és énerő szükséges, mint fiatalabb korban. Hogyan élvezzük nyugdíjas éveinket?

A nyugdíjba lépés a legtöbb ember számára a gazdasági aktivitás megszűnése miatt is az életvitel és életstílus alapvető megváltozásával jár. Néhány tipp, mellyel értékesen töltheti el a hirtelen keletkezett sok időt!

1. Alakítson ki napirendet!

2. Keresse a kapcsolatokat fiatalabb családtagjaival. Beszéljen élettapasztalatairól, de a megoldásait ne ajánlja receptként.

3. Tartson fenn rendszeres találkozásokat csoportokkal, legyen az vallási gyülekezet, nyugdíjasklub vagy baráti társaság.

4. Iktasson be fizikai aktivitást minden napra!

5. Bontakoztassa ki aktívabb korában háttérbe szorult hobbijait!

Korlátokon lépünk túl
©


6. Keresse a tanulási lehetőséget a modern kommunikációs eszközökkel!

7. Saját egyéni korlátain lép túl, ha a művészetekben találja meg a kikapcsolódását.

8. Kísérje figyelemmel egészsége alakulását, figyeljen táplálkozására, alakítson ki személyes kapcsolatot a gyógyító szakemberekkel.

9. Törekedjen arra, hogy az elkerülhetetlen veszteségek mellett megtalálja az öregedésben is az értelmet, a pozitívumot.

10. Ápolja kapcsolatát a vallásával, a transzcendenciával, ha van ilyen háttere.

 

Pék Győző gerontopszichológus, egyetemi docens írásához hasonló témában - a motivációról - itt olvashat. Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában talál, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!