HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Mi mindent elárul az ujjszopás.

A kisbabák már néhány órával a születésük után képesek különbséget tenni anyanyelvük és egy idegen nyelv között – állítja amerikai és svéd újszülöttekkel végzett vizsgálatai alapján egy nemzetközi kutatócsapat.

Christine Moon, a Pacific Lutheran Egyetem pszichológiaprofesszora, Hugo Lagercrantz, a svéd Karolinska Intézet és Patricia K. Kuhl a Washington Egyetem munkatársa negyven újszülöttnek játszott le hangfelvételeket mind az anyanyelvükön, mind egy idegen nyelven.

A babák reakcióit úgy mérték, hogy mennyi ideig szopogatták az ujjukat vagy a cumijukat az egyes felvételek hallatán.

A kutatók arra jutottak, hogy hosszabban cumiztak, amikor idegen nyelvű szöveg szólt, mint amikor az anyanyelvüket hallották.

Korábbi kutatások már bemutatták, hogy néhány hónapos csecsemők képesek anyanyelvük hangjainak megkülönböztetésére és elsajátítására.

Kuhlék eredményei, amelyek az Acta Paediatrica című szaklapban jelentek meg, azonban azt jelzik, hogy a csecsemők már az anyaméhben megkezdik a nyelv elsajátítását.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!