HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

És ott van még az illuzórikus archatás is.

A közmegegyezés szerint az intenzív érzelmek legjobb közvetítője az arc, ám Alexander Todorov princetoni pszichológiaprofesszor a Science című lapban megjelent tanulmányában azt állítja, hogy a testbeszédből pontosabban ki tudjuk olvasni, mit érez a másik.

Todorov fájdalmat, örömöt, győzelmet, veszteséget, gyászt és gyönyört átélő emberek képeit mutatta kísérlete résztvevőinek.

Az egyik csoportnak csak az arcot, a másiknak csak a testet, a harmadiknak a kettőt együtt.

Akik csak az arcot látták, minden második esetben találták csak el az érzelmeket, míg a többi csoport jóval pontosabban ítélt.

Ám azoknál, akik a testet és az arcot is látták, „illuzórikus archatás” mutatkozott: 53 százalékuk azt mondta, hogy válaszadáskor az arcból olvasott.

Hasonló eredményt kaptak akkor is, amikor a képeket úgy manipulálták, hogy a test és az arc egymással ellentétes érzelmeket közvetített.

„Az arckifejezések sokkal kétértelműbbek, mint hisszük” – magyarázza Todorov.

Eredményeik alapján megkérdőjelezhető az a klasszikus pszichológiai elmélet, amely szerint az arckifejezések egyértelmű és egyetemes közvetítői az alapérzelmeknek – véli a professzor.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!