HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Hasonlít a zugiváshoz, még ha alapvetően két egymástól eltérő kórképről van is szó. Hogyan gyógyulhatunk meg?

A zugevés központi vonása a titkosság – legtöbbször szégyenérzettel, társas elszigetelődéssel, a kirekesztettség érzésével jár, és a személy úgy éli meg, hogy a vágyai tiltottak, nem vállalhatók.

A titok viszont elszigetel, az érintett egyedül marad a problémájával, magányossá válik, a rendszeres zugevést a tehetetlenség élménye kíséri – olvasható a HVG Extra Pszichológia legújabb, február 24-én megjelent számában. Mint Lukács Liza evészavarokkal foglalkozó pszichológus A zugevés esetei, „Az én kis titkos szigetem” című cikkéből kiderül, a magányos túlevés fokozza az ún. pszichológiai éhségtípusok kialakulását.

Ezek többek között az ingeréhségre vagy a kapcsolatéhség. Az így kialakuló érzelmi hiányállapotok ugyanakkor növelik a túlevés ismétlődésének valószínűségét, tehát egy ördögi körről van szó.

Az én titkos kis szigetem
©

A jelenség lelki hátteréről, a gyógyulás lehetőségeiről részletesen beszámol a cikk, most nézzünk néhány tippet, melyek segítségével megbarátkozhat a változás lehetőségével!

1. Hagyjon fel a koplalással, a mennyiségi vagy minőségi ételmegvonással!

2. Ne egye meg mások maradékát!

3. Ülve, terített asztalnál egyen minden esetben, tisztelje meg magát az étkezéssel!

4. Ne diétával akarja orvosolni a zugevést!

5. Nevezze meg a valódi igényeit!

6. Fogalmazza meg a valódi érzéseit!

7. Csak akkor egyen, amikor valóban éhes, és akkor is csak azt, amit a leginkább kíván!

8. Bánjon úgy magával, mint egy olyan emberrel, akit szeret, és akinek jót akar!

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely titkainkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!