HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Nem úgy, mint az átlagos erkölcsi érzékkel rendelkező emberek.

Úgy tartjuk, mindenki hazudik, legalábbis apró, kegyes hazugságok formájában; vizsgálatok szerint átlagosan naponta kétszer.

Az őszintétlenség természetét tanulmányozó holland és izraeli pszichológusok, Rony Halevy, Bruno Verschuere és Shaul Shalvi által a Human Communication Research című lapban közölt cikk azonban ennél árnyaltabb képet fest.

527 fős, önbevallásos vizsgálatuk szerint a válaszadók 41 százaléka egyszer sem hazudott a megelőző 24 órában, míg az összes füllentés 40 százalékáért 5 százalékuk felelt.

Az eredményt laborban, pénzzel jutalmazott kockadobó feladatokkal tesztelték, ahol lehetőség nyílt a csalásra: a részvevők bármilyen eredményt bemondhattak.

A korábban a hazugságot elismerő alanyok jóval többet nyertek – statisztikailag valószínűsíthetetlen eredményeket vallottak be –, mint az „őszinték”, igazolva ezzel, hogy valósan nyilatkoztak őszintétlenségükről.

„Lehet, hogy a gyakran hazudókra jellemzőbbek a pszichopata vonások, így nem gond számukra beismerni, hogy így tesznek” – kínál magyarázatot Verschuere.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely titkainkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!