HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

És akkor még az egyediség liberális illúziója is ott van.

Pszichológiai közhely, hogy az emberek hajlamosak túlbecsülni, mennyire osztják mások világnézetüket, érzéseiket, szokásaikat.

A New York-i Egyetem tanulmánya szerint a politikai spektrum jobb szélén állókra ennek azonban épp az ellenkezője igaz.

A Chadly Stern vezette kutatás keretében az ultrakonzervatív Tea Party és a liberális Occupy Wall Street mozgalom tagjait hasonlították össze online kérdőív segítségével, mely a hiedelmeiket és az értékválasztásaikat vizsgálta mind politikai, mind attól független kérdésekben.

A válaszadók minden kérdésnél pontozták azt is, hogy szerintük elvbarátaik mennyire értenének egyet az adott válaszukkal.

Az elemzés kimutatta, hogy a konzervatívok túl-, a liberálisok alulbecsülik a hasonlóságot a hozzájuk hasonló elveket vallókkal – az előbbi jelenséget hamis konszenzusnak, az utóbbit hamis egyediségnek nevezik.

Magyarázatot következő vizsgálatuk során találtak, ahol a válaszadók egyediség iránti igényét is mérték: úgy tűnik, a liberálisok azért gondolják, hogy egyediek, mert azok szeretnének lenni.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely titkainkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!