HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Aki járt már valaha pszichoterápiára, pontosan tudja, milyen nehéz beszámolni arról, mi történik az üléseken. A Kiki a csoportban pontosan mutatja meg a terápia belső történéseit, és ez csak ritkán történik meg filmekben.

A sima pszichoterápiánál még összetettebb élményt jelent a pszichodráma, amely csoportban zajlik. Egy-egy protagonista (a főszereplőt nevezik így) „rendezi” a játékot, írja meg a csoporttagok és az általa eljátszott történetet. Szülők, testvérek, legjobb barátok jelennek meg egy képzeletbeli színpadon – a csoporttagok olyan szerepeket játszanak el, akik a protagonista életében, a felidézett eseményben részt vettek.

Semmi és senki nem hasonlít a valóságra, senki nem színész, nincsenek díszletek, jelmezek, sem kellékek, a játék hatása a protagonistára mégis elementáris – ezt a folyamatot és élményt mutatja be tökéletesen a Kiki a csoportban című, a 2012-ben elhunyt Xantus János rendező utolsó filmje.

Kicsoda Kiki?

Kiki egy fiatal nő, aki egy kiskamaszkori traumatikus élményét eleveníti fel – nagybátyja öngyilkosságot követett el, és emlékei szerint onnantól a családjából eltűnt a vidámság – olvasható a HVG Extra Pszichológia legújabb, február 24-én megjelent számában. Mint Papp Bojána Feltárás pszichodrámajátékkal, Bármelyikünk alapélménye című cikkéből kiderül, a 54 perces film szinte jelenidőben követi végig a játékot, amelyben a csoport tagjai a Kiki által kiosztott szerepeket játsszák el.

Bármelyikünk alapélménye
©

„A pszichodráma alapvetően a térrel dolgozik. Az egész színpad egy szőnyegnyi terület, de attól, hogy az intrapszichés tér is ezen a helyen jelenik meg, a valós tér is megnő: valóban látjuk a Dunát, a szántóföldeket. A játékban megjelenő hitelességnek, szépségnek és igazságnak ezt a közelségét látni számomra nagyszerű élmény. A pszichodráma összetett terápiás eszköz, amely a teljes személyiségre hat: a protagonista egyszerre vesz részt benne testileg, érzelmileg és gondolatilag. 40 éve vezetek pszichodráma csoportokat, és még egyetlen embert sem láttam, aki, ha eljött egy csoportba, ne tudott volna valahogy részt venni benne. Anyanyelvünk a játék, ám felnőttkorunkban már nem élünk ezzel az eszközzel, pedig működik” – meséli Mérei Zsuzsa pszichológus, akinek Vikár András pszichiáterrel évtizedek közös munkája során kialakult módszerét láthatjuk a 2010-es filmben.

Szobányi terület

A film készítői eleve filmkészítéssel egybekötött, 40 órás pszichodráma csoportot hirdettek meg 2009-ben, amelyet Vikár és Mérei vezetett, és Xantus János rendezésében rögzítettek. A heti kétszer négy órára találkozó csoport így minden alkalommal hatfős stábbal együtt haladt a terápiás úton. Noha egy ekkora stáb jelenléte egy szobányi területen nyilvánvalóan befolyásolja az eseményeket, s a kamerák jelenlétéről a film önreflexív képei (melyeken a stáb tagjai láthatóak) is tanúskodnak, a csoport tagjainak sikerült elfeledkezniük arról, hogy négy kamera követi minden rezzenésüket. A csoport nyolcadik találkozását rögzíti a film – látható, hogy eddigre már összeszoktak annyira, hogy a protagonista biztonságosan föltehesse saját kérdését.

A Kiki a csoportban című filmet 2017. március 24-én, pénteken este 8-kor vetíti a Cirkó-Gejzír mozi. A vetítés ingyenes, a mozi alapítványi üzemeltetésű, ezért adományokat elfogad. A vetítést követően Papp Bojána beszélget Mérei Zsuzsával.


Olvassa tovább a cikket, melyet a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, titkainkkal foglalkozó számában talál. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!