HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Természetesen a felnőttek nélkül.

Az egyik leghasznosabb dolog a gyerekek értelmi fejlődésének szempontjából a felnőttek felügyelete nélküli szabad játékidő – szolgáltattak empirikus adatokat a Coloradói Egyetem kutatói az utóbbi idők egyik legnépszerűbb gyereknevelési témájához.

A Frontiers of Psychology című lapban publikált cikk szerzői hetven 6-7 éves gyerek napirendjét és játékszokásait elemezték.

Megnézték, mennyi időt töltenek spontán, maguk kitalálta elfoglaltságokkal (szabad játék, kedvenc könyvük olvasása stb.). És azt is, mennyit strukturált, a felnőttek által szervezett és felügyelt tevékenységekkel (különórák, edzés, leckeírás).

Kiderült, hogy a spontán játékidő közvetlen összefüggésben áll azzal, mennyire erősen működnek olyan kifinomult kognitív készségeik, mint a hosszú távú tervezés, az önirányítás, a kezdeményezőkészség vagy a feladatok közötti váltás képessége.

Tehát mindazok a készségek, amelyeket a szaknyelv a „végrehajtó funkciók” gyűjtőfogalommal illet, és amelyek fontos tényezői a későbbi tanulmányi és szakmai sikereknek.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely titkainkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!