HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Mind a múlt elhallgatása, mind az előző viszonyok kiteregetése megmételyezi a kapcsolatot. Vajon mi az ideális megosztása szerelmi múltunknak?

Sokszor azért nem beszélünk a múltról, mert a másikat akarjuk kímélni. Amikor azt gondoljuk, hogy ezzel nem bántjuk, pont az ellenkezőjét érjük el. Aki az előző kapcsolatokról és párkapcsolati élményeiről nem beszél, az többnyire maga is bizonytalan, a titoktartás leginkább az ő félelmeiről szól. Arról, hogy ő nem elég jó, hogy múltbéli cselekedetei nem felelnek meg az elvárásainak, hogy szégyelli azokat, mert nem tudja beépíteni a saját fejlődésének történelmi idővonalába.

A titokkal sokszor újrajátsszuk azokat a mintákat, amiket gyerekkorunkból hozunk, és a párkapcsolati működésünket határozzák meg – olvasható a HVG Extra Pszichológia legújabb, február 24-én megjelent számában. Mint Faludi Viktória pszichológus A másik múltja, Nem mondja el, nem mondom el… című cikkéből kiderül, a másik véglet sem vezet sok jóra.

Az előző kapcsolatok, szexuális élmények részletezése sem ideális: állandó összehasonlításhoz, önértékelési zavarhoz, önbecsülés hiányához vezethet abban a félben (is), akinek kiteregetjük a múltunkat. Aki sokat mesél a hódításairól, aki állandóan részletezi az előző házasságát, óhatatlanul is kihagyja a jelent, nem lesz képes az aktuális kapcsolatra figyelni. Leginkább láthatatlanná válik a másik.

Nem az új szerelemnek kell megoldania
©

Ha a férjnek az aktuális feleség minden mozdulatáról az exfelesége jut eszébe, és ezt részleteiben meg is osztja, a feleségét állandó megméretésnek teszi ki, így fokozódhat a bizonytalansága. Kialakulóban lévő kapcsolat ritkán bírja ki az előző kapcsolat gyászát. A lezáratlan kapcsolat sérelmeit és szenvedéseit nem az új szerelemnek kell megoldania, nem szabad a másikat mankónak használni, mert azzal elvész az egyenlőség. Kissé gazdasági megközelítéssel: az adok-kapok egyensúlyának felborulása a párkapcsolat romlásához vezet.

Olvassa el a teljes cikket, melyet a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, titkainkkal foglalkozó számában talál. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!