HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Nem, nem nyomdahibáról van szó.

Más az agyszerkezetük azoknak a rendszeres kokainhasználóknak, akik évek óta fogyasztják az anyagot, de nem alakult ki náluk függőség, mint azoknak, akik függenek a szertől – mutatták ki a Cambridge-i Egyetem kutatói.

A Biological Psychiatry című folyóiratban publikált, Karen Ersche vezette vizsgálat során agyi képalkotó eljárás segítségével mutatták ki, hogy a nem függő kokainozók homloklebenyében természetellenesen nagy az a terület, amelynek a döntéshozatalban és az önkontrollban van szerepe.

A kutatók szerint ez a rekreációs használóknál tapasztalt elváltozás megelőzi a droghasználatot, és ennek köszönhető, hogy rugalmasabban képesek a kokain hatásaira reagálni, sőt feltételezhető, hogy ez segíti olyan előnyös döntések meghozatalát, amelyek minimalizálják a függővé válás kockázatát.

Ugyanez az agyterület jelentősen lecsökkent a függő kokainistáknál, és az elváltozás hátterében éppen a szer fogyasztását gyanítják a szakemberek.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely titkainkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!