HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Nem, nem nyomdahibáról van szó.

Más az agyszerkezetük azoknak a rendszeres kokainhasználóknak, akik évek óta fogyasztják az anyagot, de nem alakult ki náluk függőség, mint azoknak, akik függenek a szertől – mutatták ki a Cambridge-i Egyetem kutatói.

A Biological Psychiatry című folyóiratban publikált, Karen Ersche vezette vizsgálat során agyi képalkotó eljárás segítségével mutatták ki, hogy a nem függő kokainozók homloklebenyében természetellenesen nagy az a terület, amelynek a döntéshozatalban és az önkontrollban van szerepe.

A kutatók szerint ez a rekreációs használóknál tapasztalt elváltozás megelőzi a droghasználatot, és ennek köszönhető, hogy rugalmasabban képesek a kokain hatásaira reagálni, sőt feltételezhető, hogy ez segíti olyan előnyös döntések meghozatalát, amelyek minimalizálják a függővé válás kockázatát.

Ugyanez az agyterület jelentősen lecsökkent a függő kokainistáknál, és az elváltozás hátterében éppen a szer fogyasztását gyanítják a szakemberek.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely titkainkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!