HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Az egész családot érinti a hazugság súlyos terhe.

Magyarországon a becslések szerint az esetek 10-15 százalékában nem az a gyermek biológiai apja, aki annak gondolja magát. A külföldi mérések alapján 10-25 százalék közötti értékeket adnak meg a témával foglalkozó szakemberek.

Egyáltalán, hogyan lehetséges, hogy minden negyedik vagy ötödik apa igazából nem a gyermek biológiai szülője? Romboló erejű családi titokról van szó, hiszen azt a kevés esetet leszámítva, amikor maga az édesanya sem tud a dologról, egy család akár évtizedekig is hordozhatja a hazugság súlyos lélektani terhét.

Izgalmas, hogy az apaság kérdése többnyire nem magától kerül felszínre. Naiv elképzelés, hogy az apa ránéz a gyermekére és elbizonytalanodik – olvasható a HVG Extra Pszichológia legújabb, február 24-én megjelent számában. Mint Léder László pszichológus Apatitok című cikkéből kiderül, a sokkal rosszabb verzió az általános, amikor is családi trauma (csőd, betegség, erőszak, félrelépés, haláleset) vagy válásközeli helyzet során a probléma előbukkan a semmiből.

Előbukkan a semmiből
©

Az apatitok gyilkos ereje jól mutatja, mennyire fontos mindannyiunk számára az apaság és az anyaság kérdése.

A tapasztalatok alapján különösen szenzitív a párkapcsolatváltás időszaka. Előfordul, hogy konfliktuskerülés miatt az érintett párok párhuzamos szexuális kapcsolatot tartanak fent, így próbálják leplezni új kapcsolatukat. Megtörténhet az is, hogy az elbizonytalanodott partner csábítással vagy a szexuális élet felpörgetésével szeretné megtartani a társát. Vagyis éppen az új kapcsolatba lépés időszakában kifejezetten megnőhet egy gyermek megfoganásának esélye, extrém esetben a régi és az új párkapcsolatban egyaránt.

Olvassa el a legújabb, titkainkkal foglalkozó HVG Extra Pszichológia magazint, amelyben több cikket is talál az apatitokról. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!