HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ennyit az erkölcsről és a „hűséges típusról”.

Könnyebben ellenállnak a csábításnak, és inkább maradnak hűségesek azok a monogám kapcsolatban élő férfiak, akik oxitocin hormont kapnak – bizonyította a The Journal of Neuroscience című folyóiratban ismertetett tanulmányában René Hurlemann, a Bonni Egyetem kutatója és csoportja.

A kísérletben heteroszexuális férfiaknak oxitocin tartalmú orrsprayt adtak, majd összehozták őket egy-egy vonzó nővel, aki hol közeledett hozzájuk, hol távolodott tőlük; a férfiaknak minden ponton meg kellett válaszolniuk, hogy éppen „ideális távolságban” vagy „kellemetlen közelségben” van-e a nő.

„Mivel az oxitocinról tudjuk, hogy fokozza a bizalmat, azt vártuk, hogy a hatása alatt álló férfiak közelebb engedik majd a nőt, de ennek épp az ellenkezője történt” – mondta Hurlemann.

Az oxitocin hatását nem befolyásolta, ha a nő szemkontaktust kezdeményezett, és az sem, ha nem ő közeledett, hanem a vizsgálati személyt instruálták úgy, hogy mozduljon a nő felé.

Az agy hipotalamusz nevű területén termelődő hormonról korábban már kiderült, hogy segíti az emberi kapcsolatok és a humán kötődés kiépítését, a monogámiában játszott szerepére azonban csak most derült fény.  

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely titkainkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

 Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!