HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A lelkünk mélyén azonban igazak vagyunk.

Lassabbak vagyunk, és többet hibázunk, amikor egy kérdésre hazugsággal felelünk, mivel ilyenkor két ellentmondó válasz van a fejünkben, és az őszinte reakció elfojtása energiát igényel.

A becsapás művészete azonban elsajátítható – derítették ki a Northwestern Egyetem kutatói, amikor arra keresték a választ, hogy gyakorlással automatikusabbá, kevésbé megerőltetővé tehető-e a füllentés.

A Hu Hsziao-csing vezette kutatók hazugságra szólították fel vizsgálatuk alanyait: a „tréningcsoport” időt kapott a felkészülésre, hogy gyakorolja, miként kell egy kérdésre gyors hazugsággal reagálni, míg a kontrollcsoportnak nem volt lehetősége gyakorolni.

Mint Hu elmondta, az instrukció önmagában elég volt a hazugság reakcióidejének csökkentéséhez.

A tréningcsoportnál pedig teljesen kimutathatatlanná vált a különbség az igaz és a hazug válaszadás tempójában.

Hu szerint kísérletüknek fontos tanulságai vannak a bűnüldözés számára: „a való életben mindig eltelik némi idő a bűntett és az előállítás között, így az elkövetőknek van idejük felkészülni a kihallgatásra”.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely titkainkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!