HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A páciensek meglepő módon a játék- és drogfüggőkhöz hasonló eredményeket értek el.

Bár a kényszerbetegség (Obsessive-Compulsive Disorder – OCD) hivatalosan a szorongásos betegségek közé tartozik, friss eredmények szerint a szenvedélybetegségektől sem áll messze.

A brit Hertfordshire-i Egyetem kutatói anyagi téttel járó döntési helyzetben vizsgáltak kényszerbetegeket: kártyákat kellett kihúzniuk négy pakliból.

Közülük kettőt úgy rendeztek el, hogy nagy nyereményeket, de még nagyobb veszteségeket hozzon.

A kényszer nélkül élők hamar megtanulták, hogy a másik két biztonságos kupacból válasszanak.

Nem így az OCD-sek, akik rendre hibásan döntöttek, és sokkal rosszabb eredményeket értek el – akárcsak a játék- és drogfüggők, akik korábbi tesztek tanúsága szerint hasonlóan teljesítenek a feladatban.

Ez nem bizonyítja ugyan, hogy függőség lenne a kényszeres ragaszkodás a rituálékhoz – mondja Naomi Fineberg kutató –, de rámutat a viselkedéskontroll e két állapotban található hasonló hiányára.

Emellett arra is utal, hogy a kényszerbetegek kezelését segíthetik a szenvedélybetegeknél sikerrel alkalmazott terápiák.

 

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely titkainkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!