HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A képzelt riportot a jelen Tolsztojával Cserna-Szabó András író készítette.

A világ leghíresebb és legkelendőbb írója, a jelenkor bölcse Svájcban él, Genfben, gyönyörű, magaslati házban. Elegáns főlakáj vár minket a ház előtt, szívélyesen betessékel, közben portugálul beszél hozzánk, fogalmunk sincs, mit karattyol.

150 ország brazil íróbálványa, az ENSZ békenagykövete, a világirodalom Peléje, a szemüveges és sosem fésülködő Paulo a nappalijában vár minket széles, megnyugtató mosolyával. Bioivólevekkel kínál, és fesztelen stílusban mesél: immár nyolc éve él ebben a pompás házban feleségével, Christina Oiticica festőnővel.

Kinézünk az ablakokon: az egyik oldalon hófehér francia csúcsok, a másikon a Genfi-tó (itt írta Mary Shelley a Frankensteint, ami nem biztos, hogy Coelho kedvenc regénye). Paulo a jobb zsebéből rózsafüzért húz elő, azt mondja, ezzel imádkozik minden nap, mindig magánál hordja, akárhová megy is.

Itt nincsenek szomszédok
©

– Mester, ne húzzuk az időt! Igaz az, hogy maga mindent tud?

– Mindent is! – jelenti ki a jelen Tolsztoja szerényen, de határozottan.

– Lenne egy kérdésünk, Budapestről jöttünk idáig, hogy megtudjuk a véleményét.

– Az én véleményem nem csupán „egy vélemény”, ezt jobb mihamarabb tisztázni. Az én véleményem az igazság.

– Kedves Paulo. Megtudhatnánk az igazságot a titkot illetően? Mi a titok? Vagy ez titok?

– Szó sincs róla. Nem titok. A titok a jelenben rejtőzik; ha a jelenre összpontosítasz, meg tudod jobbítani. És ha jobbá tetted a jelent, akkor az is, ami utána következik, jobb lesz. Felejtsd el a jövőt, s éljed életed minden napját a törvény tanítása szerint, és abban a hitben, hogy Isten gondoskodik gyermekeiről. Minden nap magában hordozza az örökkévalóságot.

– Teljesen világos. Köszönjük, Paulo, hogy itt lehettünk. Adja át üdvözletünket a szomszédoknak. Tényleg, kik a szomszédai?

– Itt nincsenek szomszédok – vágja rá sértetten – a házunkat 360 fokban öleli körül a tér. Minden fal fehér, a terek praktikusan kialakítottak, minden csupa fény. De most búcsúznom kell, egy holland forgatócsoport érkezik hamarosan, és az igazságot szeretné hallani tőlem: ezúttal a boldogságról!

Olvassa tovább Cserna-Szabó András Titkos utazás című cikkét, amelyet a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, titkainkkal foglalkozó számában talál. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!