HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Vagy éppen ön az? Hogyan hozzunk létre mindezek ellenére viszonylag normális keretek között működő családot?

„Mindjárt indul a vonat.” „Ugyan már, van még legalább tíz percünk – igyunk már egy kávét, annyira jólesne!” Az ellentétek vonzzák egymást, tartja a régi mondás. Ám arról nem szól a fáma, hogy mennyi ideig tart az ismeretlen miatti izgalom, s mikortól érzi úgy az ember, hogy megőrjíti a másik lassúsága vagy gyorsasága.

A bátor ember szemében gyávának tűnhet az óvatos, aki viszont őt éppenséggel túl vakmerőnek találhatja. A szabálykövetőt konformistának gondolja a bohém életművész, akit viszont emez lázadónak könyveli el. Ezek a különbségek akár szórakoztatóak is lehetnek egy összejövetelen, a néhány órás társasági élet elbírja a könnyed ütközéseket, ahol a szikrából legfeljebb sziporka lesz.

Egy idő után elmúlik azonban a másik felfedezésének mámorító időszaka, és úgy érzi az ember, hogy már mindent tud a társáról, aki nem okozhat neki meglepetéseket – a megismert jellemzőknek viszont egyre több a kellemetlen következménye. Rögtön megváltozik a nézőpont, amikor valaki együtt is él például egy vérbeli halogatóval, örök késővel.

A szabálykövetőt konformistának gondolja a bohém életművész
©

A másik oldal – lehet szülő, gyerek, testvér vagy akár lakótárs az albérletben – attól sokall be, hogy egy idő után úgy érzi: ha azt akarja, hogy bármi is el legyen végezve, azt bizony neki kell megcsinálnia, mert a másik felől például az idők végezetéig zseblámpázhatnak a spájzban, nem fogja kicserélni a villanykörtét. És tényleg nem fogja!

Hierarchikus kapcsolódás

A jellemvonások, karakterek kapcsolódása, illetve „harca” mindig a hierarchiáról szól, és azt mutatja meg, hogy mellérendelő vagy alárendelő viszonyról van-e szó. Ki győzi le, pontosabban manipulálja a másikat – hiszen manipuláció az is, ha a halogató eléri, hogy a másik vegye figyelembe az ő tempóját, és esetleg hazudja reggel azt, hogy már fél hét múlt, csak hogy kicsit gyorsabb tempóra bírja.

Persze lassúnak lenni is sokféleképpen lehet: más a patópáli „ej, ráérünk arra még”, más a carpe diem rokonszenvesebb varázsa, és megint más az itt és most szabálya miatt a helyzetet megélő, jelenlévő figyelem.

Érdekli, hogyan oldható meg egy ilyen konfliktushelyzet? Olvassa tovább Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus cikkét a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel. Aktuális lapszámunkat külön is megrendelheti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!