HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Mit jelent valójában a "hazai pálya" a sportban? Nyomasztja vagy hajtja a sportolót? Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus, sportkonzultáns írása két nappal a vizes vb kezdete előtt.

A csapatsportoknál elég sok adat áll a rendelkezésünkre: a felmérések alapján kicsit több mint 50 százalék a nyerési esélye annak a csapatnak, amely otthon játszik. Tehát a statisztika szerint is pluszt jelent a megszokott környezetben rendezett meccs.

A szubjektív bírói döntéseken alapuló sportágaknál ez fokozottan igaz. A játékvezető a döntéseit inkább a hazai csapat előnyére hozza, részben a szurkolók nyomása miatt. Az itthon játszott összecsapásokon a hangulat sodró ereje fokozza a teljesítményre való késztetést, azonban ez átcsaphat akadályozó tényezővé is.

A magyar csapat a büntető dobások előtt a riói nyári olimpia női vízilabdatornáján, a harmadik helyért játszott Magyarország - Oroszország mérkőzésen
©

Ha az egyéni teljesítményt nézzük, akkor viszont ez csak egy, a sportoló eredményét befolyásoló tényezők közül. A teljesítménysportoknál (például úszás, kajak-kenu), ahol a szabályok merevebbek és az eredmény objektív mércével mérhető (például idő, súly, távolság) a hazai pálya körülbelül egytizednyi befolyást jelent. És mint minden sportolóra ható faktor, ez is lehet éppúgy teljesítménynövelő, mint teljesítménycsökkentő.

A mentális felkészülés

Ezen a nyáron a vizes sportok válnak izgalmassá, hiszen a vb magyar résztvevőinek szurkolhatunk. A sportágak között van csapatsport (vízilabda), egyéni teljesítménysport (úszás) és esztétikai sport (szinkronúszás). Mindegyik más jellegű, és más mentális felkészülést igényel, ennek ellenére hasonlóan sokat jelent a sportolók számára a hazai pálya.

A későbbi harmadik helyezett Kapás Boglárka a 400 méteres gyorsúszás döntője előtt a Debrecenben
©

A mentális felkészítés egyik fontos eleme, hogy a versenyző sorra veszi azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják a versenyt, és minden eshetőséget számba vesz. A lelki tréning során olyan megküzdési eszközöket tanul, amelyek segítik abban, hogy jól tudja kezelni mind a kontrollálható, mind a kontrollálhatatlan tényezőket. A verseny bármely pontján történhet nem várt esemény, és az a lényeg, hogy a versenyző pontosan tudja és érezze, hogy bármilyen helyzettel meg tud majd birkózni. Azaz valójában elengedi a gondolatot, hogy a verseny minden pontja kontrollálható.

Az a tudat, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy jól szerepeljen és „elég jó“ versenyző legyen, a mentális felkészítés egyik célja. (Az „elég jó“ kifejezés a pszichoanalitikus irodalomból származik: azt az állapotot jelenti, amikor a képességekkel és készségekkel az én tisztában van, adott szerepében magabiztos, és nem támaszt irreális elvárásokat saját maga felé.)

Biztonságos helyszín

A hazai pálya ismerete biztonságot ad. Nem kell a verseny előtt annyiszor bejárni, a versenyző ismeri a vízfekvést, sokkal többször gyakorolhatott a pályán, mint a külföldi versenyzők – ezek olyan elemek, amik csökkentik az ismeretlentől való szorongást. Az ismert helyeken biztonságosabban és magabiztosabban mozgunk, nem kell időt töltenünk azzal, hogy kiismerjük a sajátosságait. Az éghajlati faktorok, a pálya fizikai jellemzőinek ismerete mind-mind beleszámítanak a biztonságérzet fokozásában.

Az itthon rendezett versenyeken az utazással járó kellemetlenségek is kiiktatódnak, ez a napi rutint sem zavarja meg. A versenyzők ugyanis saját maguk által kialakított rituálékkal bírnak: pontosan tudják, mennyit kell pihenniük, hogyan kell étkezniük, mennyi alvásra van szükségük ahhoz, hogy maximális teljesítményt nyújtsanak.

©

A hazai versenynél rendelkezésre áll a helyi közönség dinamikája, az ismerős emberek, a hangulat, amely növelheti a lelkesedést, segít átesni a holtpontokon, és a flow élményhez jutást is aktiválja.

A külvilág beengedése

Az itthon rendezett verseny egyik hátránya, hogy a versenyző a média számára könnyen elérhető, a felkészülést megzavarhatják a nyilatkozatok, interjúk. A mentális felkészítés erre is kiterjed: a verseny akkor lesz eredményes, ha a koncentrációt semmi nem zavarja meg. A sportolónak tisztában kell lennie a saját igényeivel és teherbírásával, tudnia kell a médiaszerepléseit is korlátozni. A szükségleteihez mérten kell a külvilág eseményeit a saját eredményességének érdekében kizárnia vagy beengednie.

A másik nagy hátrány, hogy a hazai közönség nyomása növelheti a teljesítményszorongást. A szurkolók elvárása a siker, nézőként érmekben gondolkozunk, elsősorban aranyéremben. Mégpedig azért, mert a győztessel való azonosulás erősíti a csoporthoz való tartozást (kvázi a nemzeti érzést), a sikeres csoportosuláshoz tartozás pedig növeli az egyén önbizalmát. Tehát személyes érdek az eredménycentrikus gondolkozás, hiszen pozitív énképet erősít.

Az eredménycentrikus elvárás pedig nagyobb megfelelési kényszert generálhat a versenyzőben – ezzel viszont ismételten a sportolónak kell megküzdenie, hasonlóan az említett nehézségekhez.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában talál, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel. Aktuális lapszámunkat külön is megrendelheti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!