HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Mindezt kis zászlócskákkal fejezték ki.

Önértékelésünk, vagyis hogy mennyire pozitívan vagy negatívan tekintünk önmagunkra, a korai tapasztalatokban gyökerezik.

Mindeddig úgy vélték, kisgyerekeknél ez nem ragadható meg, mert az én fogalmának bevált mérőmódszerei kifinomult kognitív és verbális képességeket igényelnek.

A Washingtoni Egyetem Dario Cvencek vezette kutatócsoportja ezért új, nagyóvodások által is értelmezhető asszociációs eljárást fejlesztett ki.

A kísérletben kis zászlócskák helyettesítették az „ént” és a „nem ént”.

Ezeket kellett a résztvevő 234 gyereknek hangszóróból hallott jó és rossz tulajdonságokkal társítania.

Az eredmények azt mutatták, hogy az ötévesek már következetesen több kívánatos, mint kellemetlen jellemzőt tulajdonítanak maguknak.

A Journal of Experimental Social Psychology című lapban közölt cikk szerint önbecsülésük erőssége hasonló a felnőttekéhez.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!