HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Már egészen kis korunkban megtanuljuk a stigmatizációt.

A kutatások szerint a kövérséggel szembeni előítéletek öt–tíz éves korra már határozottan kialakulnak.

Az új-zélandi Otagói Egyetemen, Ted Ruffman vezetésével készült kutatás a közelmúltban arra kereste a választ, mikor bukkan fel ez az attitűd, és milyen szerepe van benne az anyának.

70 kisgyereknek párok fotóit mutatták.

A kép egyik szereplője normál testalkatú, a másik túlsúlyos volt (a fejeket kitakarták, hogy a kicsik figyelmét a testre irányítsák).

Az anyák elhízással kapcsolatos nézeteit kérdőívvel mérték.

A 11 hónapos gyerekek az elhízott, míg a 32 hónaposok az átlagos kinézetű figurákat nézték szívesebben.

A nagyobbak választása szorosan összefüggött anyjuk kövérségellenességével.

Vagyis minél előítéletesebb volt az anya, annál határozottabban fókuszált a gyerek az átlagos alakra.

Számításba vettek egyéb lehetséges tényezőket is – a szülők testtömegindexét, végzettségét és a gyerek tévézési szokásait –, de ezek nem álltak kapcsolatban a kicsik választásaival.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!