HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ha esetleg azzal nyugtatná magát, hogy csak szenvedélyesebb típus, mint mások.

1. Már nem is tudja pontosan, hány szexuális partnere volt?

2. Használja a szexet eszköznek arra, hogy elmeneküljön a problémái elől?

3. Szokott-e olyan erős szexuális vágyat érezni, hogy képtelen kontrollálni?

4. Tett-e már magának ígéreteket a szexuális viselkedésével kapcsolatban, amiket aztán nem tudott betartani?

5. Veszélyeztette-e valaha anyagi biztonságát vagy társadalmi pozícióját a szexuális partnere miatt?

6. Jellemző-e, hogy azért nem tud élete más területeire koncentrálni, mert gondolatai a szex körül forognak?

Elveszíti uralmát függőségének tárgya felett
©

Ha a fenti kérdések közül bármelyikre igen választ adott, érdemes elgondolkodnia azon, hogy szexualitását talán a kényszer irányítja.

Míg az egészséges szexualitás a testi együttlét kellemes és jótékony hatásáról szól, addig a függő esetében olyan kényszerű, mániákus és kezelhetetlen szexuális nyomásról van szó, ami a nap 24 órájában meghatározza az életét.

Mint más függőségeknél, a függő itt is elveszíti uralmát függőségének tárgya felett: minden cselekedete és gondolata a szex – pontosabban az addikció tárgya – körül forog, és mindent elkövet a mielőbbi kielégülés érdekében.

Erről a fajta függőségről itt tudhat meg többet, és itt kaphat segítséget is.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában talál, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel. Aktuális lapszámunkat külön is megrendelheti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!