HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Sok szülőben él a tévhit, hogy azzal segíti legjobban gyermeke iskolai karrierjét, ha nyáron gyakorolnak, tanulnak. Deliága Éva gyermekpszichológus tippjei.

Fontos figyelembe venni a tényt, hogy lélektani szempontból a nyár a pihenés, a regenerálódás, a feltöltődés időszaka. A szülőnek is nyűg és teher nyúzni a gyereket – aki meg zsigerből tiltakozik az „Írj egy oldalas fogalmazást a nyári élményeidről” vagy „Írd le 60-szor, hogy Kodály Zoltán, bója, szakáll” típusú feladatok ellen.

A gyerekek a legnagyobb hiányt a családdal együtt töltött minőségi időben és a közös élményekben szenvedik. Ebben a szellemben következzen néhány tipp, hogyan is töltse a szülő iskolás gyermekével a nyár maradék részét, segítve őt a feltöltődésben, hogy kipihenten és energikusan kezdhesse a tanévet, telve új élményekkel.

Ne aggódjon, sokszor a nyári pihenés teszi legjobbat a gyermekkel: a lelki érés és a testi változások folyamata komoly változást hozhat ez alatt a körülbelül két hónap alatt.

Közös élmények
©

Mit ne tegyünk?

1. Ne keltsünk bűntudatot a gyermekben, ha éppen semmittevéssel tölti az idejét.

2. Ne akarjuk programokkal telezsúfolni a napját.

3. Értsük meg, ha nem akar újabb helyre menni, netán újabb táborban részt venni.

4. Ne hagyjuk egész nap a szobában számítógépezni, telefonozni.

5. Ne erőltessük a tanulást, gyakorlást.

Komoly változás két hónap alatt
©

Mit igen?

1. Csináljanak együtt olyan programokat, amelyekre a tanév közben nem jut idő: kerti sütögetés, közös biciklitúra, kirándulás.

2. Adjunk korához illő, apróbb feladatokat, házimunkát a gyereknek.

3. Legyen struktúrája, ritmusa a napoknak.

4. Tanuljanak észrevétlenül: élményeken keresztül növelje gyermeke általános tájékozottságát.

5. Mélyedjenek el a gyerek érdeklődési körébe tartozó dolgokban, legyen az focimeccsre járás, bogarak gyűjtése, vagy vonatozás.

6. Avassa be gyermekét az Ön érdeklődési területébe, hobbijába. Sok kicsi élvezi, ha futni mehet a szülőjével, vagy ha együtt főznek, vagy ha éppen a fotózásról magyaráz el neki valamit.

7. Ha van nyári kötelező olvasmány, akkor segítsen emészthető, élvezhető formában kiegészíteni: megnézhetik színdarabban, filmen.

8. Hívja fel gyermeke figyelmét arra, hogyan kamatoztathatja már megszerzett tudását a gyakorlati életben. Például külföldön beszélhet pár szót a tanult idegen nyelven, a boltban kiszámolhatja a visszajárót, kikeresheti a menetrendet az interneten.

9. Beszélgetést kezdeményezhet a suli előnyeiről. Amellett hogy jó a nyár, miért érdemes örülni a tanévkezdésnek?

10. Ha a gyerek pótvizsgára készül, érdemes magántanárt fogadni, és legintenzívebben a vizsga előtti három hétben készülni, hogy ne a szülő-gyermek kapcsolatot terhelje a tanulás, számonkérés okozta stressz. És hogy a vizsgára készülő gyermek nyarát se árnyékolja be teljesen a pótvizsga.

Deliága Éva gyermekpszichológus honlapját itt, Facebook oldalát pedig itt találja.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában talál, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel. Aktuális lapszámunkat külön is megrendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!