HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Nem csak a belső hat a külsőnkre – fordítva is igaz.

A testtartás nemcsak a hangulatról árulkodik, de egyes érzelmek kiváltója is lehet – derül ki Shwetha Nairnek, az új-zélandi Aucklandi Egyetem pszichológusának és munkatársainak a Health Psychology című folyóiratban publikált munkájából.

A kutatás egyes résztvevőit arra kértek, húzzák ki magukat, másokat pedig, hogy üljenek görnyedten.

Eközben színlelt állásinterjút végeztek velük.

Ezután kérdőíves vizsgálatok következtek.

A stresszes helyzet és a tesztekre adott válaszok elemzése szerint a görnyedt pozícióba kényszerített résztvevők alacsonyabb önértékelésről, rosszabb hangulatról és nagyobb izgalomról számoltak be, mint egyenes háttal ülő társaik.

Az is kiderült, hogy több negatív kifejezést használtak az álinterjú során. Lehetséges, hogy az egyenes testtartás jó viselkedéses módszer a stresszel való küzdelemben – következtettek a szerzők.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!