HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Bízunk-e a jövőnkben? – ez a kérdés.

Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok? A válasz attól függ, mennyire érezzük magunkat nyeregben – mutatta be a Psychological Science című lapban közölt tanulmány.

A Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai, Priyanka Joshi és Nathanael Fast kísérletében a résztvevők véletlenszerűen kerültek vezető vagy alárendelt szerepbe.

Ezután különböző csoportfeladatokat végeztek, végül pedig választhattak: 120 dollár most, vagy nagyobb összeg (137 és 240 dollár között) egy év múlva.

A kis hatalmú csoporttagok csak akkor választották a jövőbeli nagyobb összeget, ha az legalább 88 dollárral több volt, mint az azonnali jutalom.

A vezetők már 52 dolláros eltérésnél is így döntöttek.

Az eredmény megismétlődött akkor is, amikor a jutalom nem pénz volt.

A jelenség oka, hogy a hatalomban lévők biztosabbak a jövőben, és közelebb érzik magukhoz jövőbeli énjüket, ezért hajlandók várni a nagyobb jutalomra – vélik a szerzők.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!