HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Bízunk-e a jövőnkben? – ez a kérdés.

Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok? A válasz attól függ, mennyire érezzük magunkat nyeregben – mutatta be a Psychological Science című lapban közölt tanulmány.

A Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai, Priyanka Joshi és Nathanael Fast kísérletében a résztvevők véletlenszerűen kerültek vezető vagy alárendelt szerepbe.

Ezután különböző csoportfeladatokat végeztek, végül pedig választhattak: 120 dollár most, vagy nagyobb összeg (137 és 240 dollár között) egy év múlva.

A kis hatalmú csoporttagok csak akkor választották a jövőbeli nagyobb összeget, ha az legalább 88 dollárral több volt, mint az azonnali jutalom.

A vezetők már 52 dolláros eltérésnél is így döntöttek.

Az eredmény megismétlődött akkor is, amikor a jutalom nem pénz volt.

A jelenség oka, hogy a hatalomban lévők biztosabbak a jövőben, és közelebb érzik magukhoz jövőbeli énjüket, ezért hajlandók várni a nagyobb jutalomra – vélik a szerzők.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.