HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Mindegy, csak legyen benne összeesküvés.

A hatalommal kapcsolatos paranoia hosszú történetre tekint vissza, az összeesküvés-elméletek virágzanak, és töretlenül ellenállnak minden racionális érvelésnek.

A konspirációk híveit még az sem hozza zavarba, ha kedvenc teóriáik tökéletesen ellentmondanak egymásnak – mutatta ki a brit Kenti Egyetem kutatócsoportja.

A Social Psychological and Personality Science című folyóiratban publikált tanulmányában a Michael Wood vezette team arról kérdezett 130 egyetemistát, hogyan vélekednek Diana hercegnő haláláról.

Akik szerint lehet benne igazság, hogy „eljátszotta a saját halálát, hogy visszavonulhasson”, sokkal inkább hiszik egyúttal azt is, hogy „a titkosszolgálat végzett vele” – derült ki a válaszokból.

A konspirációs magyarázat híveit nem különösebben zavarja tehát, hogy a hercegnő nem lehet egyszerre élő és halott.

A kutatók értékelése szerint az összeesküvés-elméletek hívei abból indulnak ki, hogy a hivatalos narratíva alapvetően hazug, így bármilyen egyéb magyarázat hitelesebb számukra.

Ők magában a konspirációban hisznek, és ez a hitük annyira erős, hogy egymásnak ellentmondó elméleteket is elfogadnak.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.