HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Valóban minden fejben dől el.

Nagyon gyakori jelenség a félelem a szerepléstől, rengetegen ismerik az ilyenkor jelentkező remegést, szívdobogást, izzadást és teljesítményromlást.

Jeremy Jamiesonnak, a Rochesteri Egyetem munkatársának és csapatának a Clinical Psychological Science című lap online kiadásában megjelent tanulmánya szerint azonban az ember lámpaláza hatékonyan kordában tartható.

Ráadásul mind mentális, mind fizikai teljesítményünk fokozható, ha megtanuljuk átértelmezni a szereplés miatti stressz jegyeit.

A vizsgálat résztvevőinek rövid felkészülés után unalmat tettető, mogorva közönség előtt kellett előadást tartaniuk saját erősségeikről és gyengeségeikről.

Egy részüket előtte informálták a stressz előnyeiről, és biztatták, hogy „tekintsék hasznosnak a közelgő szereplés kiváltotta testi tüneteket”.

Az így felkészített csoport – mind a beszámolók, mind a mért kardiovaszkuláris mutatók szerint – könnyebben vette a próbatételt, mint a többiek.

„A probléma oka, hogy úgy hisszük, minden stressz rossz. Pedig ezek a tünetek csak arról árulkodnak, hogy a testünk megterhelő helyzetre készül fel. Érzelmeinket saját magunk alkotjuk meg” – mondta bátorítóan Jamieson.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti.

 

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!