HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Attól függ, mire fókuszál.

Feltételezzük, hogy aki elégedett a külsejével, az boldogabb is – ám egy vizsgálat szerint a hétköznapokban eltúlozzuk ezt az összefüggést.

A pszichológiában régóta ismert a fókuszálási illúzió jelensége: amikor életünk egyik aspektusára, például az egészségre vagy az anyagiakra összpontosítunk, akkor ennek aránytalanul nagy fontosságot tulajdonítunk életünk egésze szempontjából.

Lukasz Kaczmarek lengyel pszichológus az Adam Mickiewicz Egyetemen azt vizsgálta, igaz-e mindez a kinézettel kapcsolatban.

Két kérdőívet vett fel 97 önkéntessel. Az egyik a testükkel, a másik általában az életükkel való elégedettségüket mérte, de a fontos szempont a kitöltés sorrendje volt.

Mint kiderült, a fókuszálási illúzió ebben az esetben is működött.

A külsejükkel elégedettebb válaszadók boldogabbak is voltak, de csak ha a testi elégedettség kérdőívet töltötték ki előbb. Azaz erre irányították a figyelmüket – ellenkező esetben alig volt látható a kapcsolat.

 

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!