HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Újságírói pályafutást cserélt regényírásra, könyveit tízezrek vásárolják, előfordul, hogy három-négy embernek dedikál egyetlen példányt – hogyan lett az álmodozó gimnazistából sikeres üzletasszony?

HVG Extra Pszichológia: Tizenegy évig dolgozott a Nők Lapjánál, számos díjat nyert újságíróként, evidens a kérdés – hogyan lett újságíróból regényíróvá? Elege lett a valóságból?

Fejős Éva: Nem volt éles váltás, végig írtam a regényeimet az újságírói munkám mellett. Kamaszkoromban kézilabdáztam a Vasasban és sportosztályba jártam, de nem akartam sportoló lenni, egy idő után meguntam a sok sérülést: 40 kiló voltam, folyton tele kék-zöld foltokkal. Abban az időszakban kezdtem írni. Az írás élménye inspirált és inspirál ma is, a legjobb benne lenni a folyamatban. Nagy kaland! Úgy érzed, hogy rajtad is múlik, mi fog történni, meg nem is. Alakítod, de nézője is vagy az eseményeknek. Egy történetben élni jó érzés, kicsit megrázó, amikor vége, ezért is kezdtem újabb és újabb regényekbe. Aztán pár barátom, akiknek fejezetenként küldtem el a regényeimet, noszogatni kezdett, hogy vigyem már el kiadóhoz. Az újságírás messze nem ezt az élményt jelentette, de szükségem volt rá, mert részint az írás az életem, másrészt  hajlamos vagyok méterekkel a föld fölött lebegni, és csak a jó dolgokat észrevenni.

HVG Extra Pszichológia: Tudatosan indult 2008-ban? Piaci rést célzott meg?

Fejős Éva: Nem hiszem, hogy ezt bármelyik szerző időzíteni tudná, ez nem így működik. Egyszerűen írnod kell, aztán hab a tortán, ha meg is jelenik. De persze volt piaci rés is a magyar szórakoztató irodalomban. Amikor a Bangkok tranzit megjelent, mondták, hogy meg kellene próbálnom félévente új könyvvel jelentkezni, és ez találkozott a vágyammal. Az olvasó nem sznob. Én nem hasonlítom össze a komolyzenét a könnyűzenével, mindkettőn tudok szórakozni, de az irodalomban ez nem így van: van az elitirodalom és van a ponyva. Nem tudtam, milyen műfajban írok, viszont rengeteget olvastam, sok angolszász women’s fiction könyvet is. Ilyen valóban nem volt még Magyarországon, magyar karakterekkel. Az emberek rájöttek, hogy attól, mert szórakoznak egy könyvön, annak még van értéke. Talán a véletlenen is múlt, hogy azt írtam, amit szívesen olvastam volna, és ez találkozhatott többek igényével.

Az írás az életem
©

HVG Extra Pszichológia: Ezek szerint meglepte az első könyv sikere?

Fejős Éva: Azért nem, mert mindig is így képzeltem a könyveim útját. Az volt váratlan, hogy egy ház falára kiraknak rólam egy óriásplakátot. Branddé akkor kezdett válni Fejős Éva, amikor kiderült, hogy nem egykönyves szerző. Az utóbbi tíz évben egyébként szerzőként sokat változtam. Egyvalami azóta is tart: az olvasóim a regényeimet olvasva bátorságot kapnak bizonyos döntésekhez. Ez nagyon jó, ám a szándékom mindössze annyi, hogy legyen pár izgalmas órájuk a könyveimmel.

HVG Extra Pszichológia: Az utóbbi tíz évben tizennyolc regénye jelent meg. Kialakult a munkamódszere?

Fejős Éva: Fikciót írok, csak szabadon engedem a fantáziámat, és beleugrom a regény kiinduló helyzetébe. Sokat utazom, a legtöbb regényem külföldi helyszíneken is játszódik, ahol magam is jártam. Megmaradnak bennem az ízek, a fények, az illatok, és ezt jól vissza tudom adni. Az olvasók várják, hogy elutaztassam őket a könyveimmel, de családok követnek valódi utazásaikban is. Bangkokban is találkoztam olyanokkal, akik a könyvem alapján indultak útnak. Ami a szereplőket illeti, nem valós karakterekről mintázom őket. Írás közben áll össze egy-egy karakter, és annyira megnyílik a lelke, a gondolatai, hogy nincs is rá szükségem.

Érdekli, hogyan valósult meg a Fejős Éva brand, és hogyan valósította meg önmagát az író-újságíró a magánéletében is? Olvassa tovább Papp Bojána interjúját a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti.

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!