HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A kutatásban nem ismerték azt a kifejezést, hogy „attól függ”.

Ha valaki hatalmat kap a kezébe, elkezdi fekete-fehérnek látni a jó és a rossz közötti különbséget.

Ráadásul különösen a rossz esetében válik hajlamossá abszolút erkölcsi ítéletekre – világít rá az Academy of Management Journal című lapban megjelent egyik szakcikk.

Scott Wiltermuth, a Dél-kaliforniai és Francis Flynn, a Stanford Egyetem munkatársa saját hallgatóik viselkedésének megfigyelése nyomán kezdett bele a vizsgálatokba.

Olyan kísérleti helyzetet hoztak létre, ahol egyeseket hatalommal ruháztak fel (javak felett rendelkezhettek, és jogukban állt jutalmazni és büntetni).

Amikor a résztvevőknek különböző kihágásokról kellett ítéletet hozniuk, a „hatalmasok” valószínűbben minősítettek egyes cselekedeteket egyértelműen erkölcsösnek vagy erkölcstelennek.

A többieknél sokkal jellemzőbb volt, hogy úgy válaszoltak: „attól függ”.

E bizonyosság miatt a hatalom birtokosai ráadásul súlyosabb büntetést is adtak volna a vétkeseknek.

Wiltermuth szerint a való életben az amerikai kongresszusi képviselők saját ügyeikkel kapcsolatos „halálos bizonyossága” jól példázza a kísérletben demonstráltakat.

 

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti.

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!