HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A metoo# korszakában különösen aktuális.

Nem enyhít a bűntudaton, sőt fokozza a szorongást és a szégyenérzetet, ha valaki csak részben ismeri be a bűnét.

Mi több, a külső megítélők szigorúbbak vele szemben, mint azzal, akik egyáltalán nem vallja be a tettét – tárták fel a Journal of Social Psychology című lapban megjelent cikkükben Eyal Pe’er és Shaul Shalvi izraeli tudósok, valamint Alessandro Acquisti, az amerikai Carnegie Mellon Egyetem kutatója.

Az öt kísérletből álló vizsgálatsorozatba több mint négyezer amerikait vontak be.

A csalás, a vallomástétel, a megkönnyebbülés és a bűntudat összefüggéseit különböző pénzjutalommal ösztönzött kockadobási feladatok során mérték.

A résztvevőknek módjukban állt meghamisítaniuk elért eredményeiket, másoktól pedig beszámolókat kértek korábbi bűnbánattal kapcsolatos élményeikről, érzéseikről.

A részleges gyónás paradox módon csak fokozza a bűntudatot azzal, hogy a tettes úgy érzi, még csak felelősséget sem vállalt a tettéért – magyarázza az eredményt a kutatásvezető Pe’er.

 

 

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!