HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A kellemes álmok jótékony hatással bírnak.

Befolyásolhatók-e az álmok külső eszközökkel? – erre a kérdésre kereste a választ egy kétéves tömegkísérlet.

Richard Wiseman, a brit Hertfordshire Egyetem professzora a YUZA nevű fejlesztőcéggel közösen olyan mobilappot hozott létre, amely monitorozza használóit alvás közben.

Emellett kellemes helyzeteket (például tengerparti pihenést) előhívó hangfelvételeket közvetít nekik, majd az álom végén felébreszti, és arra kéri őket, hogy rögzítsék álmaikat.

A Dream:ON nevű appot több mint félmillióan töltötték le, és az adatbázisban több millió álom gyűlt össze.

Az adatok elemzése során beigazolódott, hogy a hangminták közvetlen pozitív befolyással voltak az álmok tartalmára: rendre megidézték a hozzájuk kapcsolódó hangulati elemeket.

Wiseman ezért azt reméli, hogy módszere alkalmazható lehet egyes pszichés problémák, például a depresszió terápiájában.

A kellemes álmok ugyanis jó hatással vannak az egész elkövetkező napra.  


Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!