HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Gyomorban repkedő pillangók, távolba révedő, álmodozó tekintet. Mégis hogyan lehet így dolgozni? A szerelem módosult tudatállapota erősen befolyásolja, mit és milyen minőségben tudunk elvégezni.

Testünk aktivált, éber állapotát a felszabaduló szerelemhormonnak, a feniletilaminnak, és egyéb hormonoknak, például a dopaminnak és a szerotoninnak köszönhetjük. Ez a vegyület kábítószerként árad végig az ereinkben, nyomában nem marad más, csak lendület, tettrekészség, energia. A szerelmes embernek lecsökken az alvásigénye, az éhségérzete, megnő a fáradtság- és fájdalomküszöbe.

Érzelmei viszik előre, fizikai szükségletei háttérbe szorulnak.Teherbírása megnő, ereje teljében érzi magát. Kétkezi munka, testi aktivitás, például sport szempontjából áldásos állapot a szerelem, egyértelműen növeli a teljesítményt. Ha belegondolunk, vágyunk is rá ilyenkor, hogy ne kelljen egy helyben, mozdulatlanul ülni, hiszen feszít belülről az érzelmi zenebona, amit segít levezetni, ha fárasztó tevékenységet végezhetünk.

Nem úgy a szellemi munkában. Gondolatok cikáznak jobbról-balra, balról-jobbra, emlékképek, jövőbeli álmok, tervek, kérdések, bizonytalanságok kötik le a figyelmünket, melyeknek egyetlen közös momentuma, hogy rólunk és a szerelmünkről szólnak. Szemellenzőt húz ránk ez az állapot. Eleve kudarcra van ítélve a kitartó koncentráció, a feszült figyelem és összpontosítás holmi számadatokra, üzleti tervekre, formális egyeztetésekre másokkal, ne adj’ isten! a tanulásra. Nagy önerőre, gondosan lefektetett szabályokra és rituálékra van szükség ahhoz, hogy felvegyük a harcot a testünkben zajló kémiai folyamatokkal.

Érzelmi zenebona
©

A mindennapok tapasztalatait megerősítő eredményekre jutottak a Leideni és a Marylandi Egyetem munkatársai is. Henk van Steenbergen holland pszichológus 2013-as kutatásában friss, hat hónapnál nem régebbi párkapcsolatban lévő résztvevőkkel dolgozott, akiknek koncentrációt igénylő feladatok során lényeges információkat kellett a lényegtelenektől elkülöníteniük. Az eredmények magukért beszéltek: a kapcsolat kezdetére jellemző felfokozott érzelmi állapot a gondolkodás és a teljesítmény csökkent működésével járt együtt. A szerelmükkel kapcsolatos gondolatok annyira elárasztották őket, hogy figyelmük és önkontrolljuk erősen csorbát szenvedett.

 

Érdekli, milyen képességeket növel azonban a szerelem? Olvassa tovább Pálinkás-Panyi Anna pszichológus cikkét a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!