HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Egy gyermek megfoganása mindig megannyi történet, hangulat, érzés, titok és párkapcsolati dinamika. De vajon mi történik férfi és nő szexualitásával ezután? Hogyan befolyásolja a pár korábbi szexuális élete a várandósság alatti intimitást és a szülés utáni időszakot?

Régi paraszti mondás, hogy „a jó gyerek szereti az apját, és helyet hagy neki”. Őseink is sokat tudtak már a terhesség alatti szexualitás jótékony hatásáról, ugyanakkor minden bizonnyal ők is átélték azt a napjainkig feszítő ambivalenciát, miszerint a teherbe esés a bűnbeesés, áttételesen a veszély/veszélyeztetettség szinonimája.

Gyakran nyilvánul meg abban a tévhitben, hogy a pár attól fél, a szerelmeskedés során kárt tesznek a magzatban, vagy az orgazmust kísérő méhösszehúzódások koraszülést okoznak. Egészséges várandósság esetén e félelmek teljesen alaptalanok, éppen ellenkezőleg: a várandósság idején fenntartott szexualitás lélektani és élettani szempontból is segíti a hüvelyi szülést, a szülés utáni regenerációt és egymásra találást.

Lehet-e erotikus vágya egy terhes kismamának? Megkívánhatja-e várandós párját a férfi? Vannak kutatások, amelyek egyértelműen a szexuális együttlétek csökkenését mutatják, és vannak olyanok is, amelyek szerint a szexuális aktivitás csökkenése az első és a harmadik trimeszterben jellemző, a középidőben ugyanakkor többen is felszabadult vágyakról és együttlétekről számolnak be. A megnövekedett pocak kreatív testhelyzetek kipróbálására ösztönözhet, s idővel a szex egyre inkább átadja helyét az ölelés, simogatás és intimitás egyéb örömteli formáinak.

Feszítő ambivalencia
©

Kétségtelen, hogy a kismamák megnövekedett testméretei távol állnak a plakátokról mosolygó szupermodellek alkatától, és a gömbölyödő pocak árulkodóbb jelzése az elkötelezettségnek, mint a jegygyűrű. Az idegen férfiak tekintetéből eltűnik a játékos flört, legfeljebb néhány udvarias gesztus, tiszteletteli pillantás konstatálja az „áldott” állapotot. A kezdeti kellemetlen hányinger vagy a fáradtság libidócsökkentő hatása elvitathatatlan, de amint ez elmúlik, lehetőség nyílhat váratlan erotikus fantáziák megjelenésére, és akár eddig ismeretlen szabadságélmény megtapasztalására, mivel már nem kell tartani a teherbe eséstől.

 

Érdekli, a pároknak hogyan érdemes újratanulni az intimitást? Olvassa tovább Andrek Andrea és Ördögh Csilla pszichológusok a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikkét, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!