HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Óriási bonyodalmakat szokott okozni a kapcsolatokban, hogy érzelmileg erősen átitatott helyzetben nem vagyunk képesek reálisan besorolni a bennünk zajló folyamatokat.

A bennünk zajló kavarodás abból fakad, hogy az egyik dolog miatt hajlamosak vagyunk megszavazni a másikat is: ha szeretünk valakit, akkor szerelemnek élhetjük meg, mert az valamilyen módon elvárt, vagy az áll érdekünkben (például házasodási vágyunk miatt). Szerelmesnek érezhetjük magunkat, mert szexuálisan vonzódunk valakihez, vagy épp fordítva: mivel szeretünk valakit, automatikusan azt hihetjük, hogy kívánjuk is (vagy legalábbis „illene” kívánni), pedig ezek az érzések nem feltétlenül járnak kéz a kézben.

Számos olyan történetet ismerünk, amelyek megmutatják, hogy ezek a területek szétválhatnak, noha azt várnánk el magunktól és a partnerünktől, hogy szerelmesek legyünk, kívánjuk egymást férfiként / nőként, és szeressük is egymást mint embert. Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik hiánya kapcsán tudnánk megbocsátóak lenni, hiszen a jól működő párkapcsolatnak mindegyik szükséges, de önmagában nem elégséges feltétele.

Ez áll érdekünkben
©

A leggyakoribb eset talán az, amikor a pár tagjai kezdenek semlegesebb viszonyba kerülni, a szerelem és a szexuális vágy alábbhagy, de mélyen szeretik és tisztelik egymást – olvasható Almási Kitti pszichológus Mit érzek valójában? A múlékonyságtól a stabil szövetségig című, a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikkében. Bár ez nagyon erős kapocs két ember között, és sokan azt gondolják, hogy elégséges feltétele a hosszú, nyugodt együttélésnek, azt is be kell látni, hogy a rengeteg kínálkozó lehetőség miatt óriási az esély a háromszöghelyzetekre, azaz a hűtlenségre.

Valójában nem elvárható, hogy a pár mindkét tagja megbékéljen azzal a helyzettel, hogy testvérként éljenek, és a vágyaikat teljesen elnyomják. Noha óriási értéket képvisel, ha valakiben teljesen megbízhatunk, és jól élünk együtt, de azt is figyelembe kell venni, hogy amennyiben kizárólag csupa olyan dolog zajlik köztünk, mint a testvérünkkel vagy egy jó baráttal, akkor ez tartós feszültséget okozhat, ami a lelki teher mellett akár pszichoszomatikus tüneteket is okozhat. Olyan alapösztönt, mint a szexualitás, hosszú távon veszélyes elfojtani, mert legenyhébb esetben is más területen fog visszaütni.

 

Érdekli, hogyan tudjuk eldönteni, mit is érzünk a párunk iránt? Olvassa tovább Almási Kitti pszichológus cikkét a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.


 


 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!