HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ebben nagyon különbözünk egymástól.

Még a 21. században is sokan hisznek olyan jelenségekben, mint a telepátia vagy a jövendőmondás.

A tudomány hívei szívesen magyaráznák mindezt az értelmi képességek és az iskolázottság hiányával, de a Chicagói Egyetem munkatársai, Stephen Gray és David Gallo kutatása szerint inkább a gyengébb elemzőképesség lehet a felelős.

A szkeptikusok és a parajelenségek híveinek gondolkodásában mutatkozó különbségek vizsgálatához először kétezer fős online felmérést végeztek.

Kezdetben az ilyen típusú hitet, a megismerés szükségletét (hogy mennyire élvezik a szellemi kihívást) és az élettel való általános elégedettséget mérték.

Majd az erősen hívők és az erősen szkeptikusok közül 50-50 hasonló jegyekkel rendelkező személyt hívtak meg a második szakaszba.

Ekkor az emlékezetüket és az elemzőképességüket vizsgálták.

Eredményeik szerint a két csoport emlékezeti jellemzői hasonlóak – a hívek például nem fogékonyabbak hamis emlékekre, mint a kétkedők –, az analitikus feladatokban azonban jobbak voltak a szkeptikusok.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.