HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Legalábbis a nőknél.

A leromlott egészségi állapot boldogtalanná tesz, és értelemszerűen növeli a korai elhalálozás valószínűségét, a boldogság és a szubjektív jóllét egyéb mutatói ugyanakkor önmagukban nem állnak kapcsolatban a hosszú élettel – így foglalhatók össze annak a The Lancet brit orvosi szaklapban bemutatott nagyszabású oxfordi kutatásnak a tanulságai, amelyben Bette Liu és kollégái több mint 700 ezer, 50 és 69 év közötti brit nő egészségügyi és pszichés állapotáról szerzett adatokat elemezték.

A szerzők szerint a korábbi vizsgálatok során hibásan feltételeztek ok-okozati viszonyt a boldogtalanság és a rosszabb életkilátások között.

Pontosabb statisztikai eljárásokkal kimutatható, hogy az elhalálozás egyik tényezőjeként tekintett rossz lelkiállapot tulajdonképpen a halálhoz vezető betegség „mellékterméke”, és nem említhető egy lapon a dohányzással és az elhízással.

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.