HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Néha érdemes mindent egy lapra feltenni.

Úgy tartjuk, az alapos tervezés csak a hasznunkra válhat, és jól jön egy B terv, ha elakadnánk a céljaink felé vezető úton.

Érdemes azonban árnyalni ezt a nézetet, világít rá Jihae Shinnek, a Wisconsini Egyetem és Katherine Milkmannek, a Pennsylvaniai Egyetem oktatójának kísérletsorozata.

Első lépésben felméréses vizsgálatban mutatták ki, hogy általában kisebb erőbedobással küzdenek a céljaikért azok, akiknek B tervük is van.

Mindezt persze magyarázhatná, hogy hajlamosabbak tartalék tervet készíteni azok, akik eleve nem hajtanak annyira a céljaikért (vagy kevésbé tartják fontosnak az adott célt), mert tudják, hogy szükségük lehet rá.

A következő laborkísérletekből azonban kiderült, hogy a B terv léte csökkenti az erőbedobást, és nem fordítva.

Különböző típusú jutalmakat (ételt, pénzt, időmegtakarítást) ígértek szójátékok megoldásáért.

A résztvevők felét ugyanakkor arra kérték, gondolják át, milyen egyéb módokon tehetnének szert ezekre a javakra, ha nem sikerülne jól teljesíteniük a feladatot.

Elégnek bizonyult a teljesítménycsökkenéshez végiggondolni a többi lehetőséget, ugyanis ez gyengítette a cél iránti motivációt.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!