HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A játszmák általában gyermekkori tapasztalataink újrajátszásai, és bizony még a szexuális életünkben is felbukkanhatnak. Hogyan írhatjuk újra sorsunk könyvét?

Milyen a játszma nélküli testi vagy lelki kapcsolat? Intimitás, amelynek kereteit a két személy tudatosan, felnőtt–felnőtt viszonylatban határozza meg, odafigyelve a másik igényeire, és kifejezve a sajátokat. A kapcsolódás élménye önfeledten őszinte, mint két játékba belefeledkezett gyermeknél.

A játszmában mindennek mögöttes motivációja van. Ez csak akkor derül ki, amikor a szituáció hirtelen megváltozik, a felek összezavarodnak, úgy érzik, hogy félreértették vagy átverték őket, és ennek okát a másik félnek tulajdonítják.

A játszmák általában gyermekkori tapasztalatok újrajátszásai. Gyerekként ismereteket, tapasztalatokat szerzünk a világról, és ezt igaznak véljük: kialakulnak az úgynevezett sorskönyvi hiedelmek. Ezeknek a mélyen bevésődött hiedelmeknek a megerősítésére, újra megélésére szolgálnak a játszmák, természetesen tudattalanul.

Tudattalan megerősítés
©

Nézzünk néhány példát! A családi környezet, a szülők sok üzenetet közvetítenek, tiltanak és elvárásokat fogalmaznak meg. Ha egy szülő nagyon félti a gyermekét, akkor azt várja el tőle, hogy ne kezdeményező, hanem passzív legyen. Vagy ha a szülő nem figyel a gyerekére, de amikor beteg, gondosan ápolja, akkor a gyerek megtanulja, hogy a betegséggel, az elesettséggel hozzá lehet jutni a szeretethez, és ezt eszközként használhatja a későbbiekben, akár felnőtt korában is.

A szex célja és öröme lehet az orgazmus, az intimitás, a közös feloldódás. De az eredménye bizony lehet egészen más: a felülkerekedettség érzése, a kudarc vagy a szégyen. Ahol a szex céljai nem teljesen nyilvánvalóak, az eredménye pedig egyértelműen lelki nyereségekhez és drámai veszteségekhez vezet, ott nagy eséllyel játszmáról beszélhetünk. Például, ha valaki a szexet használja arra, hogy korábbi sérelmeiért elégtételt vegyen: a sérelmeit nem beszéli meg a párjával, de a szeretkezést úgy alakítja, hogy az feszültséghez és konfliktushoz vezessen.

 

Érdekli, milyenek a szexuális játszmák, és hogyan érhetjük el a valódi intimitást? Olvassa tovább Füredi Krisztián szexuálpszichológus a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikkét, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!