HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Legalábbis Indiában és más patriarchális társadalmakban.

Az indiai nők nagyobb eséllyel kapnak ellátást a terhesség alatt, ha fiút várnak, ez pedig befolyással van a lány utódok egészségére és túlélési esélyeire.

A nemi diszkrimináció az anyaméhben kezdődik tehát Indiában – derült ki Leah Lakdawalának, a Michigani Állami Egyetem és Prashant Bharadwajnak, a Kaliforniai Egyetem munkatársának kutatásából.

A vizsgálat a 30 ezer fős mintán végzett indiai nemzeti egészségügyi felmérés adatait vette alapul.

Ez az első olyan tanulmány, amely a szülői gondoskodás esetében vizsgálta a nemi megkülönböztetést.

Mint kiderült, a fiúkkal terhes nők a lányos kismamáknál nagyobb valószínűséggel fordultak orvoshoz, és szedtek vasat a várandósság alatt, illetve hozták világra gyermeküket valamilyen egészségügyi intézményben.

Hasonló eredményeket mutattak ki kisebb mintákon, más patriarchális társadalmakban – Kínában, Bangladesben és Pakisztánban – is.

A férfiuralommal kevésbé jellemezhető Srí Lankán, Thaiföldön és Ghánában nem tapasztaltak ilyenfajta megkülönböztetést.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!