HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Mi lesz itt, ha eljön a készpénzmentes gazdaság?

A nyugati világban a bankkártyák és a mobilos fizetési technológiák lassan kiszorítják a készpénzt.

Az efféle kényelmes fizetési módoknak azonban áruk van – nyert tudományos igazolást a sokak által ismert érzés.

Avni Shah, a torontói Rotman School of Management oktatója arra kérte kísérleti személyeit, hogy kártyával vagy készpénzzel vásároljanak meg egy 6,95 dolláros kávéscsészét 2 dollár kedvezménnyel.

Két óra múlva felajánlotta, hogy visszavásárolja őket a vásárló által meghatározott összegért.

A készpénzes vásárlók átlagosan 3 dollárral többet kértek a tárgyért.

Ráadásul úgy érezték, jobban kötődnek hozzá, mint kártyával fizető társaik.

Egy következő kísérletben a jótékonyságról mutatták ki, hogy a készpénzes támogatás elkötelezettebbé tesz a választott ügy iránt, mint az utalványos adakozás.

Shah szerint fájdalmasabbnak tűnik, ha bankót kell kiadnunk, mint amikor utalvánnyal fizetünk, ami még mindig fájóbb, mint előrántani a kártyát vagy a mobilt.

Fontos tehát felmérni, hogyan hat a fogyasztókra az alakulóban lévő készpénzmentes gazdaság.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!