HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A fájdalom, amit szakításkor átélünk, valósabb, mint gondolnánk. De mit is gyászolunk? A kapcsolatot, a párunkat, önmagunkat? Az egyensúly helyrebillentéséhez vezető út nem sétagalopp.

Érzelmileg jelentős kapcsolat felbomlása halálesettel ér fel. Végérvényesen elvesznek tőlünk valamit, amiben bíztunk, amire támaszkodtunk, amivel terveztünk. Fontos embert veszítünk el, akihez kötődtünk, ragaszkodtunk, akihez rengeteg élmény és emlék fűz. Ez igazi gyászfolyamat, végigmegyünk minden stációján.

Tagadjuk, hogy ez megtörténhetett velünk, haragszunk a világra, kétségbeesett kisgyerekként alkudozunk a történtek visszafordításáért, és rezignált beletörődéssel éljük túl egyik napot a másik után. S akár a klasszikus gyászolóknál, ezek a stádiumok itt is kiszámíthatatlanul követik egymást, ismétlődésekkel, kihagyásokkal tarkítva.

Gyakran mégsem maga a szeretett személy a legnagyobb veszteségünk. Az énképünk és a jövőképünk az, ami széttört, és amit újjá kell építenünk. A kapcsolatban megélt önmagunkat, terveinket, a talpunk alatti biztos talajt sírjuk vissza.

Ész és szív csap össze egymással
©

„Mi lett volna ha” gondolatok kínoznak. Mit tehettem volna másképp? Miért nem voltam elég jó neki? A lelkünkben egészen kicsire zsugorodunk össze, és ebben a talajvesztett állapotban látszólag minden értelmét veszti. A jövő, ami nemrég még kiszámítható és tervezhető volt, most bizonytalan és ijesztő.

Összetört énkép

Ész és szív csap össze egymással. Idővel belátjuk, hogy nem illettünk össze, nem egy irányba tartott az életünk, vagy sokat bántottuk egymást, mégis hiányzik a másik, és visszavágyunk a kapcsolatba. Az emlékek varázsütésre megszépülnek, az összetört jövőkép elviselhetetlen veszteségnek tűnik, és az egyetlen, ami maradt, homályos, töredezett kép a tükörben saját magunkról.

Ez a sérülékenység az ára az érzelmi bevonódásnak. A párkapcsolat elmélyülésének részeként a partnerek énhatárai („eddig tartok én, itt kezdődsz te”) összemosódnak. Osztoznak érzéseken, gondolatokon, terveken, érdeklődési és sokszor baráti körön is. Boldogságot, összetartozást és egységérzést ad ez a kapcsolatban.

 

Érdekli, hogyan épülhet fel a szakításból? Olvassa tovább Pálinkás-Panyi Anna pszichológus a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikkét, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!