HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A képernyő viszont nem tűnik jó barátnak.

A nyugati világban az egészségügyre egyre nagyobb nyomást jelent a gyermekkori elhízás.

Ennek egyik okaként egyértelműen a testmozgás hiányát, a képernyőfüggést szokták megjelölni.

A rangos BMJ Open online orvosi folyóirat egyik cikkében MJ Edwards brit kutató és csapata arról számolt be, mi, illetve ki befolyásolja leginkább az öt-hatéves korosztály aktivitását.

A gyerekek legfőbb ismerőit, az anyákat kérték arra, próbálják felidézni, vajon a testvérek vagy a barátok mozgatják meg inkább a gyermekeiket.

A beszámolók arra utalnak, hogy a testvéreknek inkább a spontán, kötetlen mozgások köszönhetők.

A „Gyere, menjünk ki a kertbe focizni!” egy öcs szájából hangzik a legvonzóbb ajánlatnak. Míg a barátok inkább a szervezett, kötött mozgásformákra csábítják egymást: így járnak el együtt edzésre az iskolatársak.

Ugyanakkor a testvéreknek más felelősségük is van, a képernyő előtt töltött percek-órák megszabásában egyértelműen mintát mutatnak a kicsiknek. De azt, hogy mit nézzen, már a barátok mondják meg – derült ki a kutatásból.

 

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!