HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Különös vizsgálat bizonyított.

Jobban tűrik a fájdalmat azok, akiknek kiterjedtebb a baráti köre – állítják ki oxfordi kutatók.

Katerina Johnson és Robin Dunbar a Scientific Reports című lapban nemrég ismertetett kísérletében 101 felnőtt társas kapcsolatait és alapvető személyiségjegyeit mérte fel.

Fájdalomtűrésüket pedig egyszerű feladattal vizsgálták: hátukat a falnak vetve, a lábukat 90 fokos szögben behajlítva kellett guggolniuk, ameddig csak tudtak.

A nagy kapcsolati hálóval rendelkezők – pontosabban a szoros kapcsolataik mellett sok lazább viszonyt is ápolók – tovább tűrték a kényelmetlen pozíciót.

A szerzők feltételezése szerint az összefüggésért az agy fájdalomcsillapításban és a jóllét érzésében közreműködő endorfin rendszere felel.

A kellemes társas élmények ugyanis – a testedzéshez hasonlóan – aktiválják azt.

 

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!