HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ilyen a hazugságspirál élettana.

Az apró füllentések felkészítik az agyat a hazugsághoz kapcsolódó negatív érzelmekre, és megágyaznak a későbbi nagyobb hazugságoknak – tárta fel a University College London Tali Sharot vezette kutatócsoportja.

A Nature Neuroscience című folyóiratban ismertetett tanulmányban 80 önkéntes személy agytevékenységét vizsgálták.

Páros feladatokban vettek részt: meg kellett becsülniük, hány pénzérme lehet egy üvegben, és ezt az értéket elküldeniük a partnerüknek.

A kísérleti alaphelyzetben úgy tudták, minél pontosabbak, annál nagyobb jutalom jár mind nekik, mind a partnernek.

Más helyzetekben azt mondták nekik, ha alul- vagy túlbecsülik a mennyiséget, az hasznot hoz nekik a partner kárára vagy hasznot hoz mindkettőjüknek, illetve a partnernek hoz hasznot a saját kárukra vagy hasznot hoz valamelyiküknek, de a másikra nincs hatással.

Amikor a résztvevők a saját hasznukra és a másik kárára hazudtak, eleinte az érzelemszabályozásban – így a bűntudat kiváltásában is – fontos szerepet játszó amigdala nevű agyterület erősen aktiválódott.

Ám amint a hazugságok ismétlődtek, ez az aktivitás egyre csökkent, miközben a hazugságok egyre nagyobbak lettek.

 

 

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!